Sandu mägi Pärlijõe pahempoolsel kaldal

 

Sandu mägi on üks ilus koht Rõuge kihelkonnas, Pärlijõe pahempoolsel kaldal. Seal tahtnud Kalevipoeg jõge läbi mäe kaevata.

Kalevipoja kirve hoobi jäled on veel praegugi pae pääl näha ja ka mõningad pae tükkid on veel alles – kuna need surem osa juba Pärli jõke on vajunud.

Muistendid

1) Sandu mägi on üks ilus koht Rõuge kihelkonnas Pärlijõe pahempoolsel kaldal. Seal tahtnud Kalevipoeg jõge läbi mäe kaevata. Mäe sees aga tulnud kaevades Kalevipojale kõva paas vastu. Siis lõhkunud Kalevipoeg küll oma tubli kirvega suuri paetükke maha ja tahtnud kuni Paebu orgu läbi raiuda, kui kohe saanud Kalevipoeg kuulda, et vaenlane oma laevadega juba Tallina all seista. Seeperast jätnud Kalevipoeg jõe kaevamise seisma ja tõtanud siis ise Tallinase vaenlasele vastu. Nõnda jäänud Kalevipojal Pärlijõe kaevamine pooleli. Kalevipoja kirvehoobi jälled on veel praegugi pae pääl näha ja ka mõningad paetükid on veel alles, kuna neid suurem osa juba Pärlijõkke on vajunud.
E 43452/3 (129) < Rõuge — O. Leegen (1902).

Kuidas kohale tulla?